Realizând o sinteză între curentele mentalist şi behaviorist şi propunând noul concept de cognitivism operant, autorul înţelege să depăşească actualele polemici sterile care îi separă atât pe psihologi, cât şi pe pedagogi. El arată că, deşi comportamentul este întotdeauna o realitate integrată, el este, în acelaşi timp, constituit din două aspecte complementare inseparabile: un aspect mental (competenţele, capacităţile) şi un aspect manifest (performanţele), amândouă meritând deopotrivă interesul şi atenţia educatorului.
Din această perspectivă, autorul dezvoltă un tratat de practică pedagogică, prin care ni se propune un răspuns coerent şi realist la o întrebare fundamentală: cum să se predea astăzi?
Cartea prezintă o didactică globală, adaptabilă tuturor nivelurilor învăţământului. Procesele de învăţare sunt descrise aici într-o manieră sistemică: de la intenţii la feed-back, trecând prin strategiile motivaţiei, prin strategiile de învăţare diferenţiată, de reglare şi de structurare. Această didactică este centrată pe o concepţie funcţională, participativă şi interdisciplinară asupra predării şi împacă, într-un mod original, pedagogia interesului cu pedagogia pe bază de obiective, care, dincolo de mode şi de „demodări”, îşi găseşte aici un nou sens.
Didactica funcţională, în mod deliberat concepută pentru a fi utilizată practic de către actualele şi viitoarele cadre didactice, constituie atât o metodă de formare continuă, cât şi un manual de referinţă.
Michel Minder este licenţiat în ştiinţe pedagogice la Universitatea din Liège, este profesor la Institutul Pedagogic Superior din Theux (Belgia), unde se ocupă de formarea iniţială a viitoarelor cadre didactice, în domeniul psihologiei, al pedagogiei şi al didacticii. De asemenea, Michel Minder este profesor inivitat la Fribourg (Elveţia) şi s-a consacrat, de mult timp, formării continue a cadrelor didactice, în cadrul Centrului de Studii Superioare de Pedagogie din Liège. În afară de Didactica funcţională, care a fost tradusă în limbile portugheză, moldovenească şi greacă, Michel Minder este şi autorul lucrării Champs d'action pédagogique, care a fost publicată la aceeaşi editură şi a cărei primă ediţie a fost recompensată de Academia Regală din Belgia.
•
Traducere din limba franceză – Livia Titieni
|
Cartea de faţă este un excelent tratat de didactică. Ea transmite, pe lângă cunoştinţe şi proceduri, şi atitudinile cărora trebuie să le facă faţă cadrul didactic în zilele noastre: responsabilitatea, flexibilitatea şi autoreflecţia. Ne învaţă cum să stabilim obiectivele educaţionale, cum să utilizăm un curriculum, cum să motivăm învăţarea, cum să stabilim sarcinile de învăţare şi cum să evaluăm formativ sau sumativ. Practic, ne arată cum să didactizăm cunoaşterea. Cunoaşterea produsă (cunoaştere ştiinţifică) nu este automat învăţabilă. Ca să poată fi învăţată, ea trebuie reconstruită: selectată, organizată, recodată, adaptată caracteristicilor elevilor, asimilată, evaluată, certificată, transferată. Didactica este reconstrucţia cunoaşterii ştiinţifice pentru a fi învăţabilă. Un proces dificil pe care puţini profesori îl fac cum se cuvine. Această carte le oferă şansa să înveţe cum se face acest lucru.
prof. dr. Mircea Miclea
|