Accueil L'auteur Champs d'action pédagogique Didactique fonctionnelle L'éditeur

Realizînd o sinteză a curentelor mentalist şi behaviorist şi propunînd un nou concept, cel de cognitivism operant, autorul intenţionează să depăşească certurile actuale sterile, care îi dezbină atît pe psihologi, cît şi pe pedagogi. El arată că, dacă întotdeauna comportamentul este o realitate integrată, nu este mai puţin adevărat că acesta este constituit din două aspecte complementare indisociabile: un aspect mental (competenţele, capacităţile) şi un aspect manifest (performanţele), atît unul, cît şi celălalt meritînd interesul şi atenţia educatorului.

În această perspectivă, autorul dezvoltă un tratat al practicii pedagogice, care oferă un răspuns coerent şi realist la o întrebare fundamentală: cum trebuie să se predea azi?

El prezintă o didactică globală, adaptabilă la toate nivelurile învăţămîntului. Procesele de învăţare sînt descrise aici în mod sistemic: de la intenţii la retroacţiune, trecînd prin strategiile de motivare, de apropriere diferenţiată, de reglare şi de structurare.

Această didactică este axată pe o concepţie funcţională, participativă şi interdisciplinară a învăţămîntului şi conciliază într-un mod original pedagogia interesului şi pedagogia prin obiective, care, dincolo de mode şi de "demodări", regăseşte aici un nou sens.

Didactica funcţională, concepută în mod deliberat în vederea unei utilizări practice de către profesori şi viitori profesori, constituie, în acelaşi timp, o metodă de formare continuă şi un manual de referinţă.

Michel Minder

Titular al unei licenţe în ştiinşe pedagogice a Universităţii din Liège, el este profesor la Institut Supérieur Pédagogique din Theux (Belgia), unde asigură formarea iniţială a viitorilor profesori în domeniile psihologie, pedagogie şi didactică.

El a fost, de asemenea, profesor invitat la Fribourg (Elveţia) şi s-a consacrat mult timp formării continue a profesorilor activi la Centre d'Études Supérieures de Pédagogie din Liège.

În afară de Didactica funcţională, care a fost tradusă în limba portugheză, el este şi autorul cărţii Champs d'action pédagogique (Cîmpuri de acţiune pedagogică, apărută la aceeaşi editură), a cărei primă ediţie a fost distinsă de Academia Regală a Belgiei.

Didactica funcţională
Didactica funcţională
obiective, strategii, evaluare
Michel Minder
Academia - ProDidactica
Editura CARTIER educaţional
str. Bucureşti, 68
Chişinău
Republica Moldova